Hoogsensitief en de balans van liefde geven en ontvangen.

Hoogsensitief en de balans van liefde geven en ontvangen.

Ik was laatst op een cursusdag dat ging over liefde geven en ontvangen😍.

Ik vertel het ook altijd al aan al mijn cliënten dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Ervoor zorgen dat je batterij gevuld blijft zodat je licht naar buiten toe heel zichtbaar is…. 

Want dat wil je toch hoogsensitief persoon?

Teleurgesteld zijn in jezelf en de wereld.

De meeste cliënten van mij zijn erg goed in liefde geven. Ze zijn zover gegaan dat ze helemaal leeg zijn en kunnen nauwelijks meer liefde geven. Ze raken erg teleurgesteld in iedereen en vooral in zichzelf. 

Het gaat heel soms zover dat deze hoogsensitieve persoon niets of niemand meer heeft….teleurgesteld door de wereld en zichzelf….het vertrouwen kwijt in de wereld, de mensen en zichzelf…. 

Gelukkig heeft deze persoon nog net genoeg energie over om hulp te durven vragen. Maar helaas snapt nog niet iedereen wat hoogsensitiviteit is. Mensen worden verkeerd begrepen en begeleid. 

Een lege batterij.

Zover gaat het gelukkig niet bij de meeste hoogsensitieve mensen🤗. Maar liefde ontvangen is nog altijd een issue. Ik ben nog opgevoed in de calvinistische sfeer van ‘bescheidenheid siert de mens’ en ‘je moet vooral liefde geven’. Heel mooie gedachten maar gelijk ook een heel grote valkuil voor mensen die het letterlijk nemen en waar nauwelijks ruimte is om liefde te ontvangen. Zo gaat de batterij vanzelf leeg en blijft er niets anders over dan iemand die uitgeput is en geen liefde meer kan geven. Tot grote frustratie van deze persoon met als gevolg een enorm laag zelfbeeld.

Gevolgen van relaties met narcisten.

Ik wil in deze blog ook nog even kort aangeven dat veel hoogsensitieve mensen relaties aangaan met mensen die in eerste instantie liefde en aandacht geven maar als ze eenmaal ‘binnen’ zijn maken zij hen afhankelijk van hen. Ze worden gekleineerd en soms afgewisseld met juist weer veel aandacht en liefde. De hoogsensitieve mens wordt leeggezogen en wordt een marionet van deze mensen….vaak narcistische mensen…. Voor de hoogsensitieve mens is het enorm lastig om los te komen van deze personen. Zelfs als de relatie over is, voelt de hoogsensitieve mens zich aangetrokken en afhankelijk van deze personen…..

Wat kun je doen?

Ga nu in het nieuwe jaar eens ontdekken wat jij nodig hebt! Ga eens ontdekken of jij wel liefde kunt of durf te ontvangen!

Wimpel complimenten niet af maar laat ze binnenkomen en bedankt de mensen die je het compliment geven daarvoor. Zeg niet: ‘Ach het was niets…’ of iets in die stijl. Je geeft dan een zorgvuldig uitgezocht cadeautje terug aan de gever!!😅

Laat het dus binnenkomen. Heb je mensen in je omgeving die geen complimenten geven of weinig liefde of aandacht geven, geef dan aan dat je het nodig hebt! Durf te zorgen voor jezelf! Je doet het niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen! En je wilt toch juist zo goed zijn voor anderen? Je wilt toch de wereld een beetje mooier maken?

Hulp. 

Weet je nog niet zolang dat je hoogsensitief bent of vind je het lastig om voor jezelf te zorgen? Vraag dan hulp! Ook dat is zorgen voor jezelf!

Dit nieuwe jaar ga ik trainingen geven aan mensen die op zich niet echt problemen ervaren maar wel meer willen leren over hun hoogsensitiviteit. Ook combinaties met individuele coaching is mogelijk.

In kleine groepjes ga je aan de slag met allerlei aspecten van hoogsensitiviteit! 

Een groot cadeau aan jezelf! Gun het jezelf!

Ik geef mezelf een cadeau en vraag meer informatie!

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

 

Ik zoek hulp