Hoogsensitief en de moed tonen om je eigen weg te gaan.

Hoogsensitief en de moed tonen om je eigen weg te gaan…én te vervolgen.

Vanmorgen kwam ik een uitspraak van Paulo Coelho tegen dat me raakte. Het luidt als volgt: ‘Pas als je de moed toont je weg te gaan, toont de weg zich aan jou.’

Je eigen weg…en dan?
Ik ben zelf op weg. Ik heb de moed getoond om mijn eigen weg te gaan maar toch kom ik onderweg ‘obstakels’ tegen die me het zicht op de weg dringen te ontnemen.
Mijn weg is een coachpraktijk runnen om mensen te helpen zichzelf te zien als een persoon die er toe doet. Een persoon die zichzelf erkend. Een persoon die gaat onderzoeken waar zijn kracht en toekomst ligt.

Ik heb al zoveel mensen gezien in mijn praktijk die ‘de moed hebben getoond om te kiezen voor zichzelf’. Ook al weten ze als ze bij mij komen niet wat ze willen of wie ze nou precies zijn.
Veel hoogsensitieve mensen zijn er enorm goed in om er voor anderen te zijn.

Vergeet echter niet dat je er pas echt voor mensen kunt zijn als je goed bent voor jezelf.
Denk maar: ‘Stel dat je zelf niet aan eten kunt komen. Hoe wil je dan je medemens aan eten willen helpen?’

Wat doe je met de obstakels die je onderweg tegen komt?
Even terugkomend op mijn eigen obstakels… Ik heb gekozen om mijn hart te volgen en ben mijn weg opgegaan. Ik zie waar ik naartoe wil. Die weg is prachtig maar ik wil te snel daar naartoe. Wat doe ik metaforisch gezien: ‘ik start de auto, gooi er wat extra goede brandstof in en push de auto naar hoge snelheid. De auto gaat sputteren na een aantal kilometers want die is dat niet gewend. Plus het feit dat er wat stenen op de weg liggen waar de auto omheen moet. Ik raak gefrustreerd en trap het gaspedaal nog verder in…de auto sputtert nog harder en stopt ermee…de motor is oververhit….’

Hoe kan ik het anders doen? ‘Ik kan rustig op weg gaan met een volle tank normale brandstof. Ik kan al genietend de weg vervolgen en regelmatig even stoppen om van het uitzicht te genieten. Mensen zien me onderweg genieten en maken een praatje met me. Er sluiten zich meer mensen aan en met elkaar vervolgen we de weg. Genietend van het moment en vertrouwen hebben, op de weg die voor ons ligt.’

Als je deze twee voorbeelden met elkaar vergelijkt, waar krijg je dan energie van? Het lijkt me wel duidelijk! Maar zo vanzelfsprekend is het niet om het op de laatste manier te doen.
We zijn namelijk mensen en zien allemaal wel eens beren op de weg.

Geen stress!
Zorg er echter voor dat je er geen stress van krijgt. Stress kost je heel veel energie. Energie die je nodig hebt om je weg te blijven zien en te vervolgen.
Dreig je toch overmeesterd te worden door stress? Zoek dan iemand met wie je goed kunt praten en die je een spiegel voor kan houden. Iemand die echt naar je luistert en die niet meteen met oplossingen komt. Want dat zijn niet jouw oplossingen en werken daardoor vaak niet.

Het belang van echt luisteren.
Zeker als je hoogsensitief bent, heb je regelmatig iemand nodig met wie je echt kunt praten. Die vanuit meerdere kanten laat zien wat je doet. Door je de juiste vragen te stellen, wat jouw weg zou kunnen zijn. Hoe je die weg kunt vinden en vervolgen.

Ook ik dus, terwijl ik zoveel mensen help op eerder genoemde manier. ‘Ik heb dus ook eerst eten nodig om het daarna te kunnen delen met anderen’.
Ik weet dat veel hoogsensitieve mensen het moeilijk vinden om hulp te vragen. Ze hebben dan ideeën in hun hoofd waarom ze het niet moeten doen…. Dat woord ‘moeten’ alleen al…het zou verboden moeten worden😉.

Ik denk dat je enkele of meerdere uitspraken van hoogsensitieve mensen wel herkent:
‘Als ik om hulp vraag vinden ze me zwak.
Ik heb toch veel mensen dus ik mag dan niet om hulp vragen.
Mijn probleem wordt toch niet herkend door anderen.
Wat ben ik toch een zwak persoon.
Ik weet het zelf wel.
Ik ben het niet waard om…
Ik kan niets…
Wat een emotioneel wrak ben ik…
Ik wou dat ik wat sterker was…
Ik kan dat toch niet.
Ik durf geen risico’s te nemen’.
……..

Wat kan je doen?
Ik zal je uit die droom…nachtmerrie…helpen! Je hebt heel veel in je! Je bent een heel mooi persoon! Als er allemaal hoogsensitieve mensen in de wereld zouden zijn dan zou de wereld er anders uitzien.
Weet jij hoe?😄

Om nog even terug te komen op de uitspraak van Paulo Coelho: het is belangrijk om jezelf niet te pushen. Dat frustreert namelijk enorm. Toon je de moed om echt je eigen weg te gaan? Stap in en stap onderweg regelmatig uit om goed om je heen te kijken. Mensen te ontmoeten. Je te oriënteren. Te spiegelen. Nieuwe ontdekkingen doen. Vragen stellen.

Als je dat doen, dan zal de laatste regel van Paulo Coelho ook voor jou van toepassing zijn:…’toont de weg zich aan jou’.

Wil je meer lezen over hoogsensitiviteit. Kijk op de website: http://www.thepowerinside.nl/blog/

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Neem contact op

Ik zoek hulp