Hoogsensitief: dromen en doelen waarmaken.

Hoogsensitief: dromen en doelen waarmaken.

Voor een hoogsensitief persoon die lekker in z’n vel zit is ‘dromen‘  iets wat hij of zij graag doet maar de ‘doelen waarmaken‘ is een hele klus en blijft vaak steken bij het ‘dromen’. Iemand die niet zo goed in z’n vel zit, overprikkeld is en/of flink op z’n tenen moet lopen, lukt het vaak niet eens om te dromen laat staan om te weten welke doelen hij of zij heeft!

Zoals ik waarschijnlijk al eerder heb geschreven in een eerdere blog, zijn hoogsensitieve personen een kei in het zich aanpassen aan een situatie, om het maar ‘ gezellig’ of ‘leefbaar’ te houden. Eigenlijk zoeken ze een veilige plek voor zichzelf….

Waarom lukt het niet?

Het lukt vaak niet omdat de dromen te ver in de toekomst liggen. Je kunt daar niet bij. Je kunt nog zo je best doen om een doel van je droom te maken maar de weg daar naartoe is veel te lang. Mensen in je omgeving begrijpen ook vaak niet wat je doel is.
Je blijft dan maar in de verte staren, wordt moedeloos van jezelf, raakt zelfs gefrustreerd en je doet helemaal niets…”wat een nietsnut of looser ben ik toch”….

Hoe kan het dan wel?

Blijf vooral ‘dromen’. Schrijf je dromen op een groot vel papier en ga na verloop van tijd kijken wat er haalbaar zou kunnen zijn. Daarna ga je terug naar het nu en bepaalt welke kleine stappen je kunt gaan maken om richting je droom/doel te komen. Geniet van elke kleine stap die je maakt. Geef jezelf de ruimte om ook onderweg te blijven dromen en niet star te blijven vasthouden aan je eerder bepaalde droom/doel. Het kan best zijn dat je onderweg een afslag tegenkomt die nog meer de juiste weg is voor jou.

Geef jezelf de tijd!

Het hoeft allemaal geen haastklus te worden. Als je het te haastig wil doen dan heb je de kans dat je het gaat afraffelen. Dat raak je ook gefrustreerd want dan wordt het niet zoals je gedroomd had. Ook de mensen in je omgeving kunnen je tempo vaak niet volgen en haken af. Je voelt je dan alleen en in de steek gelaten. Dus geef jezelf, en ook de anderen om je heen, de tijd!!

Maar hoe gaat het dan als je niet eens kunt dromen?

Mensen die teveel bezig zijn om het anderen naar de zin te maken en/of teveel stress ervaren, weten vaak niet meer wat ze willen en soms ook niet meer wie ze zijn. Ze hebben zich teveel aangepast aan de omgeving, tenminste wat zij denken dat de omgeving van ze verwacht….

Ga dan eerst op zoek naar jezelf. Gun jezelf tijd…tijd alleen… Je zult als je zelf goed in je vel komt te zitten, beter zijn voor de ander. Je straalt dan rust, warmte en kracht uit. Ga daar eerst mee aan het werk. Daarna komt er ruimte om te dromen en doelen te stellen.

In mijn praktijk komen veel mensen die tot de laatste categorie behoren. Het lukt ze door coaching om zichzelf te leren kennen…meer in balans te komen en in hun kracht en weer gaan dromen en doelen stellen en deze ook uitvoeren…stapje voor stapje!!

Wil je ook hulp bij je proces? Maak dan snel een afspraak of kom naar een workshop!

Neem contact op

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp