Hoogsensief, stress en burn-out? Waarom bijna niet in Zweden?

Hoogsensitief, stress en burn-out?

Je hoort en ziet het overal om je heen: veel mensen die veel last hebben van stress en burn-out klachten. Het kan komen door het thuiswerken, in eenzaamheid. Door juist heel hard te moeten werken en om je heen veel leed ziet. Maar het kan ook zijn dat je bedrijf waar je hart en ziel in hebt gestoken, dicht moet en je geen idee hebt of je bedrijf dit overleeft. En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen…. 

Ben je dan ook nog hoogsensitief? Dan voel je de stress en druk ook nog extra goed. Hoogsensitiviteit is geen verzinsel zoals nog veel mensen denken. Ik lees zelfs wel eens dat professionals zeggen dat het komt door een trauma in hun jeugd…. Er wordt de laatste 25 jaar veel onderzoek gedaan naar wat er gebeurt in de hersenen en ze zien dat er andere processen plaatsvinden dan bij niet-HSP’s. Hoogsensitiviteit is een eigenschap en daar wordt je mee geboren. Het is zelfs erfelijk.

De belangrijkste eigenschappen zijn het missen van een filter om prikkels te kunnen filteren en de diepgaande verwerking, waardoor HSP’s meer toekomstgericht kunnen denken. Hoogsensitieve mensen zijn vaak perfectionistisch en willen vooral iets voor anderen betekenen. Ze cijferen zichzelf daardoor snel weg. Vooral mensen die in hun jeugd geen fijne ervaringen hebben wat betreft hun hoogsensitiviteit, hebben vaak niet zo’n goed zelfbeeld. 

Waarom bijna niet in Zweden?

Hoogsensitief-stress en burnout-The Power InsideEen poos gelden kwam ik een artikel tegen dat ik heb bewaard. Bij het opruimen van mijn kast kwam ik het artikel weer tegen. En omdat ik geen foto’s had om te blog te illustreren heb ik een naar noord Zweden verhuisde oud-student (Kim), van de opleiding waar ik als hogeschool docent heb gewerkt, gevraagd of ik foto’s van haar mocht gebruiken.

Toen ik haar vertelde over mijn blog vertelde ze mij hoe ze haar leven ervaart in haar nieuwe land. Ze gaf me een link van een video van een vrouw die bij haar in de buurt woont en vertelde dat ze zich net zo voelt. De mooie foto’s bij deze blog zijn van Kim (dank je!).

In het artikel staat dat de Zweden hun eigen geluksfilosofie hebben. Het is samen te vatten in het woord ‘Lagom’. Kim vertelde mij ook over dit woord en zei dat het eigenlijk niet precies te vertalen is in het Nederlands. Het betekent zoiets als ‘goed is goed genoeg’ of ‘niet te veel, niet te weinig, net goed’ en ook nog optimaal en adequaat.  Hun vaak gebruikte uitdrukking is ‘Lagom är bäst’ oftewel ‘net genoeg is het beste’. 

Dat klinkt anders dan wij gewend zijn in onze cultuur. Van ons maar ook van onszelf verwachten wij dat we steeds maar doorgaan tot alles perfect is en dan nog een beetje meer. Dit geldt zowel wat betreft je werk maar ook voor je privé. Steeds weer een grotere auto, duurder huis, betere baan, promotie, perfect gezin….. Pffff terwijl ik dit schrijf, word ik er al moe van en gestresst. Want wanneer is dan genoeg…..toch nooit?

De Zweden en hun werkmentaliteit.

Burnouts-Zweden- The Power InsideDe Zweden zijn gedreven en werken hard maar hun werk staat niet alleen centraal in hun leven. Zoals in het artikel staat verkiezen zij middelmatigheid, balans en collectiviteit boven individualisme, hiërarchie en overwerk. Ook de Zweedse bedrijven vinden het belangrijk dat er een goed werk-privébalans is. Mensen werken zelden over en sommige bedrijven doen mee aan een experiment (door de overheid gesubsidieerd) of een zes-uurse werkdag ook hetzelfde of meer oplevert qua output, zodat mensen meer tijd overhouden voor privé aangelegenheden, zoals het zorgen voor hun kinderen, sporten enz. 

Het aantal vakantiedagen ligt ook hoger dan in Nederland. De werknemers zijn meer vrij om te bepalen hoe ze hun werkzame uren indelen. 

Dit allemaal zou dan zorgen voor een gezondere werknemer waardoor de continuïteit en de werkinstelling doet stijgen waardoor er een hogere kwaliteit ontstaat. 

De Zweden vinden het ook erg belangrijk om regelmatig pauze te houden. Dit noemen ze ‘fika’.

Er heerst in Zweden een vlakke hiërarchie waardoor alle werknemers makkelijk hun zegje kunnen doen en dat gebeurt juist tijdens een fika. Dat is zeer bevorderend voor de motivatie en de werksfeer. Juist in een moment van vertraging ontstaan goede ideeën en verbinding. 

Wat Kim nog vertelde is dat bij de Zweden hun familie erg belangrijk is. 

Hoe noordelijker je komt in Zweden, hoe meer je te maken hebt met de grote verschillen in jaargetijden. In de winter is het nauwelijks licht en in de zomer nauwelijks donker. In de video en ook van Kim hoor ik dat het belangrijk is dat je je daar aanpast aan het ritme van de seizoenen. Dus in de winter een stapje minder en accepteren dat je minder energie hebt. In de zomer zorgen dat je toch slaapt ondanks het licht. 

Wat doen wij in veel westerse landen?

Natuurlijk weten we allemaal dat we ons beter kunnen laten leiden door het ritme van de natuur… maar dit doen we maar nauwelijks. Veel mensen blijven maar overwerken omdat het werk af moet terwijl ze op de toppen van hun kunnen lopen.
Laatst las ik een stukje van iemand die het raar vond dat er zoveel mensen in deeltijd werken…alsof werken alleen heilig is. 

Zeker in deze tijd is het percentage mensen die uitgevallen is door stress en burn-outs enorm hoog. Maar dan zijn de mensen die ondanks hun stress toch maar door blijven werken niet eens meegerekend! Ik lees net de cijfers van het Trimbos instituut… 29% van de Nederlanders is zeer vermoeid… 14% kampt met verschijnselen van een burn-out….Verderop lees wat een enorm omzetverlies door n=het verlies van directe productiviteit dat is… 5,5 miljard euro werkgerelateerde en 2,7 miljard euro productiviteitsverlies door psychosociale arbeidsbelasting…. heftig….

Hoogsensitieve mensen zijn door hun sensitiviteit en hoge werkethos een grote doelgroep om stress en burn-outs te ontwikkelen. Een onderzoek van Esther Bergsma (www.hoogsensitief.nl) uit 2018 toonde aan dat ongeveer 15% van de beroepsbevolking last heeft of heeft gehad van een burn-out. Voor HSP’s geldt een heel ander percentage: 57%!!! 

Als je dit verder doorrekent dan betekent dit dat 3 op de 4 mensen met een burn-out mogelijk hoogsensitief zijn en een drie keer grotere kans hebben om een burn-out te ontwikkelen. Er wordt nog nader onderzoek gedaan hiernaar.

Wat leren we hiervan?

Genoeg zou ik zo zeggen…maar gaan we er ook werkelijk iets doen met deze kennis??

In mijn praktijk zie ik dat veel van mijn cliënten het belang gaan inzien van het zorgen voor zichzelf. En zoals ik vaak zeg: ”Zorgen voor jezelf, is juist ook nog meer kunnen zorgen voor een ander”. 

Maar wellicht is het ook belangrijk dat we meer gaan leven volgens het ritme van de natuur…en het ook mogen doen! Veel mensen hebben in de winter minder energie. Zou het niet juist zijn als je dan meer rust neemt? Je lichaam vraagt er namelijk naar! Je hoofd doet echter precies het tegenovergestelde. Daarvan raak je in de war en ervaart stress waardoor je nog meer in je hoofd gaat zitten. Dus..??? Wat is belangrijk voor jou?? Ik hoor je al zeggen…”Ja, ik zie nu in dat het belangrijk is om te luisteren naar wat mijn lichaam me probeert te vertellen maar het lukt me echt niet want…… Tja…de kans op een burn-out te ontwikkelen ligt dan op de loer en zoekt precies de tijd op om toe te slaan als jij het niet kunt gebruiken… 

Dus…

  1. HSP-minder burnouts in Zweden- The Power InsideLuister naar wat je lichaam nodig heeft.
  2. Leef meer vanuit het ritme van de natuur.
  3. Tip voor bedrijven/ werkgevers en leidinggevenden: ga meer met je werknemers in gesprek op een niet-hiërarchische manier.
  4. Luister naar elkaar en zorg voor elkaar.
  5. Neem regelmatig pauze en plan ze zelfs in. 
  6. Ga niet over je grenzen heen…sterker nog: stop al ruim ervoor!
  7. Zorg dat je je voldoende oplaadt. 
  8. Ontdek wie je zelf bent, zeker als je (denkt dat je) hoogsensitef bent! Het levert je veel op!!
  9. Leef zoals de Zweden het doen: ‘Lagom är bäst’ oftewel ‘net genoeg is het beste’. Hoe heerlijk zal het zijn als je je fijn voelt en in evenwicht. Juist dan is er veel ruimte voor mooie nieuwe inzichten! Dus eigenlijk een enorme win-win-situatie!

Ik wens je veel Lagom! 

En kijk de mooie video uit de blog ook, als je dat nog niet hebt gedaan!!


Ik wil hulp bij het ontdekken en gebruiken van mijn hoogsensitiviteit

Ik zoek hulp