Hooggevoeligheid

Er zijn nog steeds heel veel mensen die nog niet weten dat ze hooggevoelig/hoogsensitief zijn. Ze voelen zich niet erkend, zijn vaak moe en lusteloos, hebben nergens zin in, trekken zich terug, reageren te introvert of te extrovert terwijl ze dat niet zijn.

In mijn werk als coach merk ik dat deze mensen het ook heel moeilijk vinden om om hulp te vragen. Het maakt zoveel uit als ze dat wel doen. Mijn ervaring als coach van veel hoogsensitieve mensen die dat voor het coachen al wel of nog niet wisten, bewijst dat. Het is niet altijd makkelijk, ook als je gecoacht bent, om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit, maar je begrijpt beter wat er aan de hand is en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat gebeurt er precies in het hoofd van een HSP (hoogsensitief persoon)?

  • De intense verwerking van de prikkels die binnenkomen gaat veel dieper.
  • De informatie wordt geanalyseerd  op risico’s en gevolgen op verschillende aspecten (feiten, emoties, sociale interactie etc.).
  • De manier van analyseren kost tijd. HSP’ers reageren daardoor niet primair maar wel na verloop van tijd gedegen en onderbouwd vanuit meerdere perspectieven.
  • Het rechtvaardigheidsvermogen is heel hoog. HSP’ers zijn trouwe vrienden en medewerkers.
  • HSP’s zijn perfectionisten en vinden het maken van fouten vaak moeilijk. Daardoor hebben veel HSP’s in meer of mindere mate last van faalangst. Ze blijven vaak piekeren over hoe het beter had gekund. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
  • HSP’ers zijn vaak heel creatief.

Als ik dat laatste vraag aan mijn HSP-cliënten zeggen de meeste in eerste instantie dat ze dat niet zijn. Veel mensen denken bij creativiteit aan het betere knip en plakwerk. Maar je kunt creatief zijn op elk vlak. Kijk eens goed naar jezelf waarin je creativiteit blijkt! ?

Ken je iemand in je directe omgeving die voldoet aan de kenmerken van een HSP maar het zelf niet weet? Tip deze persoon dan! Duidelijkheid hierover doet veel goed voor deze persoon!

Ik gun iedereen een coach!


Coach HSP

Ben jij hoogsensitief en denk jij dat coaching jou kan helpen? Neem dan contact op met de praktijk.

Meer informatie over hoogsensitiviteit? Klik dan op de volgende button: Hoogsensitief

Ik zoek hulp