Hoe weet ik dat ik hoogsensitief ben?

Hoe weet ik dat ik hoogsensitief ben?

Ik weet al heel mijn leven dat ik meer gevoelig ben dan de meeste mensen. Dat heb ik zelf als meestal als positief ervaren, vooral toen ik nog een kind was. Ik heb geboft want ik heb een heel fijne jeugd gehad. Ik kreeg alle ruimte om te zijn wie ik was. Om me te ontwikkelen zoals ik zelf vanuit mijn diepste gevoel graag wilde. 

Helaas is dat niet het geval geweest bij een heleboel andere hoogsensitieve mensen. Dat gaat niet altijd expres maar het is vaak onbegrip of willen ouders hun gevoelige kinderen wat harder maken voor de maatschappij. De hoogsensitieve kinderen begrijpen dat niet. Ze mogen en kunnen niet zichzelf zijn maar willen wel gezien en erkend worden en gaan zich daardoor aanpassen. Het gevolg ervan is dat ze na jaren zich aangepast te hebben, zichzelf zijn kwijtgeraakt….met alle gevolgen van dien.

Twintig procent van de bevolking is hoogsensitief.

Dus 1/5 deel van de bevolking is hoogsensitief. Kijk eens om je heen? van de 30 kinderen in de klas zijn er gemiddeld 6 kinderen die hoogsensitief zijn. Van de 10 collega’s zijn er 2 hoogsensitief. Dat zijn er best veel. In beroepen waar met mensen wordt gewerkt zoals in de zorg en het onderwijs, ligt het percentage waarschijnlijk nog hoger. Maar ook in de bouw en industrie vind je hoogsensitieve mensen. Het zijn dan vaak de wat introvertere medewerkers, die zich niet zo snel laten horen en die potentiële burn-out klanten zijn. 

Dus 1/5 deel van de bevolking is hoogssensitief! Ik weet echter uit ervaring dat een heleboel mensen die tot dat deel behoren geen idee hebben dat ze hoogsensitief zijn. In mijn praktijk heb ik legio voorbeelden van mensen die jaren onder behandeling zijn geweest bij een psycholoog of psychiater voor een  behandeling van een diagnose. Hoogsensitiviteit is echter geen ziekte of diagnose. Het is een eigenschap!!

Hoogsensitiviteit als eigenschap.

Hoogsensitiviteit is dus een eigenschap en geen ziekte of diagnose. Je hoeft dus niet ‘behandeld’ te worden!! Het is wel belangrijk dat je leert wie je zelf bent als hoogsensitief persoon. Hoe je met je eigenschap kunt omgaan en er ook nog je kracht van kan maken. Dat kan door middel van veel lezen, delen met mede hoogsensitieve mensen, trainingen of coaching. De zoektocht naar jezelf levert enorm veel op!

Maar hoe weet ik dat ik het ben?

Als je meer voelt, sneller last hebt van drukke omgevingen, vaak wat teruggetrokken bent, snel je aanpast aan een ander en daardoor minder goed naar jezelf luistert, dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Elain Aron heeft een lijst opgesteld met allemaal eigenschappen die je als hoogsensitief persoon kunt hebben. De vragenlijsten kun je ook vinden op internet.

Wat gebeurt er als ik aan de slag ga om mezelf als hoogsensitief persoon te ontdekken?

Er gaat een wereld voor je open als je ontdekt wat je kunt doen met je hoogsensitiviteit. Je kunt veel meer genieten van de mooie dingen om je heen. Je weet na verloop van tijd hoe je om kunt gaan met je energie. En je ontdekt welk werk het beste bij je past. Dit doe je allemaal met eigenschappen die al in je zitten maar waarover je nu geen weet hebt. Je wordt dus steeds meer jezelf! 10 procent doe je bewust en 90 procent onbewust. Tijdens trainingen en coaching haal je steeds meer informatie uit je onbewuste om goed te leren omgaan met je gevoeligheid. Dus: je wordt steeds meer jezelf!!

Gun het jezelf! Ik ben een boek aan het schrijven en hoop dat het over niet al te lange tijd uitkomt. Daarin heb ik interviews staan die ik met oud-cliënten heb gevoerd. Ik vond het een feest en hartverwarmend om te lezen wat hun zoektocht naar zichzelf heeft opgeleverd!! Dat gun ik iedereen!!

Wil je meer informatie bezoek dan de website of maak een afspraak voor een (gratis) kennismakingsgesprek.

Ik wil graag meer informatie!!

Denk je dat je hoogsensitief bent? Voel je je vaak overprikkeld, ben je snel moe en heb je stress of burn-out klachten? Download dan hier het gratis e-book voor handige tips.

Ik zoek hulp