Hoe groot is je zelfbeeld, HSP?

Hoe goed is je zelfbeeld?

Volgens mij raak je even in de war van mijn vraag. Hoe goed is je zelfbeeld echt? Eerlijk zeggen!

Ik weet namelijk dat de meeste hoogsensitieve mensen heel erg naar buiten gericht zijn. Dat wil zeggen dat je vooral voor een ander goed bent en jezelf niet op de eerste plaats zet…en sommige mensen zetten zichzelf zelf op de laatste plaats.

Oké, op zich hoeft dat niet zo’n groot probleem te zijn als je tenminste voldoende energie overhoudt voor jezelf. Maar dat is meestal niet het geval! 

Veel hoogsensitieve mensen geven zoveel energie aan anderen dat ze zichzelf vaak leeg en opgebrand voelen. Dan zijn er ook mensen die energie komen ‘tanken’. Je bent namelijk als een magneet voor mensen die hulp nodig hebben. 

Onbewust.

Het gaat vaak heel erg onbewust. Je wilt het graag allemaal goed doen. Veel hoogsensitieve mensen werken ook in de sociale sector. Daar kan het helemaal een valkuil worden voor deze mooie mensen.

Ikzelf kan heel goed mijn energie bij me houden in een professionele setting, maar als er iemand in mijn privéleven mij nodig heeft, dan kan ik me ook opeens helemaal leeg voelen. 

Ik moet me dan bewust beschermen tegen de energievraag van de ander. Dat is vaak heel lastig vooral als de vragende persoon iemand is, die me heel na ligt. Als diegene verdriet heeft, voel ik het ook en als ik niet oppas neem ik zijn verdriet over. Ik vraag mezelf dan af of het verdriet van mij is of van die ander. Als het van de ander is, kan ik het ‘teruggeven’. 

Zelfcompassie.HSP-zelfcompassie-The Power Inside

Hoe groot is jouw zelfcompassie? Ben je het waard om gelukkig te zijn? Ben je het waard om goed te zorgen voor jezelf? Zo ja, hoe doe je dat? Zo nee, waarom zorg je niet goed voor jezelf?

Zal ik je eens wat vertellen wat er gebeurt als je niet goed voor jezelf zorg? Je zult er van schrikken….

Als je niet goed voor jezelf zorgt dan ben je vooral naar buiten gericht en dáar gaat je energie dan ook naartoe. Wat houd je zelf nog over? Waarschijnlijk niet veel! Kun je daarna nog goed voor de ander zorgen, als je je uitgeput en leeg voelt? En weet je wat er dan gebeurt met je zelfbeeld? Die maakt een vrije val naar beneden! Je voelt dat je anderen tekort doet! Maar wat doe je met jezelf? Je hebt waarschijnlijk een steeds slechter beeld van jezelf!

Zorgen voor jezelf is zorgen voor de ander!

Ik hoop dat het je nu duidelijk is dat je echt goed voor jezelf moet zorgen. Hoe je dat doet?

HSP-tips zelfbeeld-The Power InsideGewoon door me-time te nemen! Ook al kun je dan niet alles van je to-do-list afwerken! Het is belangrijk om bij te tanken. Doe dat niet voor de tv want dat geeft geen energie. Lees een boek of ga lekker naar buiten. De natuur geeft je energie, of je nou gaat wandelen met de hond of alleen! 

Iets maken of creëren geeft ook energie. Ga lekker koken, handwerken, tuinieren of iets anders waar je blij van wordt, maar doe iets! 

Gun jezelf regelmatig iets leuks. Vraag ook om hulp! Durf om hulp te vragen!! Durf tijd voor jezelf te vragen! Ga in je eentje in de lunchpauze een wandeling maken of een stil plekje zoeken!

Luister naar je favoriete muziek of maak zelf muziek! Ga heerlijk meezingen op songs die je energie geven!

Heb ik je al geïnspireerd? Weet je al hoe je het gaat doen? Denk er niet te lang over na. De energie kun je goed gebruiken.

Hoe meer energie, hoe meer je voor een ander kunt betekenen!! En dat wil je toch? Samen maken we zo de wereld weer een beetje mooier!!

Veel succes met je mooie zelf!! 

Als je hulp hierbij nodig hebt dan kan dat ook! Je hoeft niet alles alleen te doen!

Ik zoek hulp