Het (gevoelige) kind van de rekening.

Afgelopen weken heb ik via Facebook geadverteerd voor mijn workshops. Eentje daarvan is de workshop over ‘Hoe ga ik om met mijn gevoelige kind’. De advertentie krijgt veel likes, maar slechts weinig mensen geven zich op. Waarschijnlijk dus een heel herkenbaar ‘probleem’. Toch vinden mensen er iets van. Is het onwetendheid? Angst om niet begrepen te worden? Een aantal mensen komen terecht in de reguliere zorg. Tot mijn grote zorg worden deze kinderen gediagnostiseerd met ADD, ADHD of autisme..

En hoe gaat het nu met het kind? Het heeft nu een stempel en krijgt daar medicatie voor. Het kind is nu waarschijnlijk lekker rustig, maar alle gevoelens worden onderdrukt. Grote kans dat het kind zich niet begrepen voelt, machteloos, niet erkend.. Misschien nu nog niet maar later wel. Het kind wordt opgezadeld met medicatie die bijwerkingen heeft. Gevoelige mensen hebben over het algemeen ook meer last van deze bijwerkingen! En als er nu eens naar het kind of de bezorgde ouders geluisterd wordt? Als het gevoelige kind erkend wordt en als er rekening gehouden wordt met wat het kind echt nodig heeft? Er zal gekeken kunnen worden hoe bijvoorbeeld een klaslokaal ingericht kan worden.

Natuurlijk kan er thuis ook het nodige gedaan worden. Er zal rekening gehouden moeten worden dat het kind regelmatig rust neemt en minder prikkels ontvangt. Het kind moet zelf keuzes kunnen maken over waarmee hij/zij zich het liefst bezighoudt. Vaak zijn het intelligente kinderen waarvoor het huidige onderwijs nog te klassikaal is. Te weinig uitdaging zal het kind als onprettig ervaren. Het kind uit zich dan in gedrag dat men niet van hem verwacht: druk, agressief, nonchalant of hij trekt zich terug in zichzelf. Daardoor gaat hij onder zijn niveau presteren, expres fouten maken enzovoort. En dan spreek ik nog niet eens over zijn toekomst!

Er wordt momenteel erg bezuinigd in het onderwijs. Maar moeten deze kinderen de kinderen van de rekening worden? Met de juiste begeleiding zullen de kinderen beter in hun vel komen te zitten, zullen zij zich erkend voelen en gaan zij beter presteren! Geef het kind de aandacht dat het verdient!!

Ouders, onderwijzend personeel, reguliere zorg… maak van deze gevoelige kinderen niet ‘het kind van de rekening’.


Denk jij dat jouw kind hooggevoelig is?

Ik kan u en uw kind helpen om zijn/haar hooggevoeligheid om te zetten naar kracht.  Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak.

Meer informatie over hooggevoeligheid bij kinderen? Klik hier: Hoogsensitief

Ik zoek hulp