Diepgaande verwerking bij hoogsensitiviteit.

Diepgaande verwerking bij hoogsensitiviteit.

De meeste hoogsensitieve/ hooggevoelige mensen hebben zelf het idee dat ze traag denken en reageren. 

Ze voelen zich niet betrokken bij een vergadering op hun werk omdat de meeste mensen heel snel tot ideeën en oplossingen komen. Zij voelen zich steeds een verward en zijn erg druk met het zoeken naar een antwoord. 

Veel hoogsensitieve mensen worden daardoor niet gezien en erkend. En dat is wederzijds want zij erkennen zichzelf ook niet.

Als ik hoogsensitieve mensen vertel hoe het komt dat ze het idee hebben dat ze trager reageren, gaat er voor hen een enorme deur open.

Ik heb zelf die ervaringen ook. Als het gaat over iets waarover ik veel weet, lukt het me goed om een mening of oplossing te bedenken maar als het over een nieuw onderwerp gaat, ervaar ik chaos in mijn hoofd en kan ik nog niet bij de oplossing komen. Het frustreerde me wel eens dat ik pas na een poosje helder had wat ik kon inbrengen!

Diepgaande verwerking in de praktijk.

HSP-diepgaande verwerking-verbindingen-The Power InsideToen ik nog hogeschooldocent was en ik als projectbegeleider groepen studenten moest begeleiden, vertelde ik hen ook dat ze bij aanvang van een nieuw project wel mochten brainstormen over een nieuw onderwerp, maar nog geen beslissing mochten nemen.

Ik vertelde hen dat de studenten die langer tijd nodig hadden om tot een idee te komen, uiteindelijk vaak met een veel beter en onderbouwd idee kwamen. Ze moesten van mij dus een dag wachten om tot een besluit te komen.

Inmiddels weet ik hoe het komt! Hoogsensitieve mensen hebben een diepgaande verwerking. Niet alleen missen ze een filter om prikkels te selecteren maar de prikkels gaan ook dieper de hersenen in. Daar gaan ze ‘verbindingen’ aan met eerder verworven kennis en ervaringen. Dat proces duurt wat langer. Dat wil niet zeggen dat hoogsensitieve mensen trager denken! Juist het tegenovergestelde is meestal het geval.

Er is een groep hoogsensitieve mensen die daar geen last van heeft, maar dat is maar een klein percentage. 

Maar ja, wat doe je met deze informatie

HSP-diepgaande verwerking-belangrijk-The Power InsideIk vertel mijn cliënten hoe de prikkelverwerking gaat van hoogsensitieve mensen. Maak jezelf belangrijk en vraag tijd! Dus neem het woord en zeg dat je er even over na wilt denken en er later op terugkomt. 

Een paar jaar geleden was er een student bij mij in de praktijk. Ze was heel intelligent en volgde al een tweede masteropleiding op de universiteit. Het kostte haar weinig moeite om haar studie te halen. Ze vond het alleen heel vervelend dat de docenten haar zo onzeker vonden. 

Ik vertelde haar dat de manier hoe je het vertelt, heel belangrijk is. Je kunt een twijfelend gezicht trekken en zeggen dat je het niet zeker weet. Of je kunt rechtop zitten en vertellen dat je voor 80 procent zeker bent en dat je over de laatste 20 procent even na wilt denken en dat je er snel op terug komt. Twee weken later kwam ze enthousiast vertellen dat het echt werkte!!

Mensen lijken je dan zelfs nog meer te vertrouwen. Je laat horen en zien dat je veel weet maar dat je er niet zomaar iets uitflapt. Als je dan uiteindelijk komt met je visie dan weten ze dat het een onderbouwde visie is.

Wil je hier meer over weten? En wil je (samen met meerdere collega’s) hier meer over leren?

Kijk op de website voor meer informatie en mogelijkheden!

Voel je ‘de chaos in je hoofd’ vaak? Download dan het E-book ‘8 Tips voor hoogsensitieve mensen om minder stress en geen burn-out te krijgen’.

Ik zoek hulp