Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit

Uit een recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat 15-20% van bevolking hoogsensitief is. Slechts een klein gedeelte weet dit ook van zichzelf. 

Eeuwen geleden werd door filosofen al opgemerkt dat een deel van de bevolking sensitiever was. Elain Aron heeft 20 jaar geleden de naam ‘hoogsensitiviteit‘ aan deze gevoelige eigenschap gegeven.

Wat is hoogsensitiviteit?

Kort gezegd missen hoogsensitieve mensen een filter. Deze filter maakt normaliter een selectie van welke prikkels wel en niet naar binnen mogen. 

Ook worden de opgenomen prikkels door hoogsensitieve mensen diepgaander verwerkt. Hoogsensitieve mensen die niet weten dat ze hoogsensitief zijn (en daarom niet weten hoe ze deze mooie eigenschap kunnen gebruiken) kunnen daardoor tegen persoonlijke problemen aanlopen:

 • Ze voelen zich vaak niet begrepen;
 • Ze zijn snel moe;
 • En raken snel overprikkeld door de omgeving. 

Denk je dat je hoogsensitief (HSP) bent? En heb je hier last van? Via coaching kun je leren hoe je omgaat met deze hoogsensitiviteit.

sp coach voor hoogsensitief coach heemskerk

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Twijfel je of je hoogsensitief bent? Hieronder benoem ik de meest voorkomende kenmerken van hoogsensitieve mensen:

  • Hoogsensitieve personen (HSP’s) voelen vaak jarenlang dat ze anders zijn. Ze zijn gevoeliger, snel overprikkeld, sneller moe en ervaren vaker een burn-out. Ze durven vaak niet om hulp te vragen. Hoogsensitieve mensen vinden dit moeilijk.
  • Hoogsensitieve mensen hebben geen filter om de opname van prikkels te selecteren.  De prikkels gaan dieper de hersenen in, waardoor alles dat binnenkomt goed wordt doordacht (diepgaande verwerking).
  • HSP’s reageren daarom ook niet primair. Zij komen, als ze alles op een rijtje hebben gezet, tot een doordacht antwoord. Dit kan echter voor problemen zorgen op de werkvloer, waar afwachting als passief kan worden beschouwd.
  • Verslaving komt in deze groep ook regelmatig voor. Op die manier kunnen hoogsensitieve mensen makkelijker hun problemen vergeten. Download het E-book ‘8 Tips voor de Hoogsensitieve (hooggevoelige) mens om minder stress en geen burn-out te krijgen’. 

Herken je één of meerdere eigenschappen?

Het is natuurlijk niet alleen maar negatief. Hoogsensitieve mensen zijn veelal intelligent en creatief en zijn, als ze eenmaal ‘gezien’ worden, van grote meerwaarde voor een bedrijf. Eigenlijk is het dus een kracht.

Toch ervaren de meeste HSP’s problemen in het dagelijks leven. Denk maar aan overgevoeligheid en overprikkeling.

Denk je dat je hoogsensitief bent? Laat je niet langer beperken door deze mooie eigenschap. Ga hiermee aan de slag!

Coaching kan goed helpen. Maak een afspraak via de onderstaande button (gratis intakegesprek).

Ouders van hoogsensitieve kinderen

Ik help ouders en begeleiders van hoogsensitieve (hoogbegaafde) kinderen. Dit kan door middel van workshops, lezingen en individuele of groepscoaching.

Hoogsensitieve kinderen hebben sneller problemen op school.

Ik vind het van groot belang dat een hoogsensitief kind goed in de gaten wordt gehouden. Deze kinderen kunnen namelijk sneller problemen krijgen op school.

Zo kan het zijn dat ze:

 • Zich niet uitgedaagd voelen;
 • Andere ideeën en interesses hebben
 • Sneller buiten de groep vallen.
 • Zich vervelen in het huidige onderwijs en daardoor onderpresteren.
 • Snel overprikkeld raken en zich moeilijk kunnen concentreren.
 • Lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn en buikpijn.

Denk je dat jij of jouw kind hoogsensitief is? Ga hiermee aan de slag. Laat je kind zich niet langer beperken door zijn / haar hooggevoeligheid. 

Maak een afspraak via de onderstaande button (gratis intakegesprek).

Benieuwd naar wat coaching voor je kan betekenen? Lees hier de ervaringen van andere cliënten.

Meer informatie over hooggevoeligheid?

Wil je meer informatie over coaching bij hoogsensitiviteit? Neem contact op via het contactformulier of maak een afspraak.

Bellen mag ook, via: 06 550 004 52

Ik zoek hulp