Chaos in je hoofd! Wat kun je doen HSP?

Chaos in mijn hoofd.

Chaos in je hoofd-mijn hoofd-The Power InsideIk werd vanmorgen wakker met chaos in mijn hoofd. Ik dacht aan alle dingen tegelijk. Nou heb ik pas een training gevolgd en heb allerlei ideeën in mijn hoofd voor mijn onderneming. 

Logisch dus dat het druk is in mijn hoofd…. Maar het voelt niet fijn. Ik besloot om maar uit bed te gaan en wat yoga-oefeningen te doen. Het was nog stil in huis. Iedereen sliep nog. Ik begon met de oefeningen en het werd rustiger in mijn hoofd. 

Na de oefeningen ging ik voor mezelf een heerlijk ontbijt maken met fruit en noten. Ik pakte een papiertje en ging mijn gedachten ordenen. Mijn hoofd kwam weer tot rust. Ik heb nog steeds veel ideeën maar ik ervaar het niet meer als chaos.

Inzichten van Professor Elke van Hoof.

Chaos in je hoofd- Elke van Hoof- The Power InsideVanmorgen kwam ik een video tegen waarop Professor Elke van Hoof van de universiteit van Brussel vertelde over stress.

Zij ziet stress als een teken van groei. Door de spanning en opwinding ontstaat er verscherpte aandacht. 

“Tja”, zul je nu misschien denken, “zo ervaar ik het niet. Ik voel me juist moe worden en ervaar de stress als een chaos. Ik heb juist behoefte aan rust.”

Cijfers en inzichten over stress en burn-out.

Chaos in je hoofd-cijfers-The Power InsideVeel mensen in onze westerse wereld hebben veel last van de werkdruk. Uit onderzoek is gebleken dat 50-60 procent van het verzuim, stress gerelateerd is. 

1 op de 2 mensen ervaart af en toe stress. 1 op de 3 mensen ervaart het grootste deel van de tijd stress en 1 op de 6 mensen heeft een burn-out of een burn-out gehad! En de percentages blijven maar stijgen!!

Stress haalt vaak het slechtste in ons boven. Je voelt je gestresst en reageert fel en geïrriteerd… Wie herkent zichzelf hierin? Wat er dan gebeurt, is dat je jezelf ook heel erg ergert aan jezelf. Wat zou er met je stress en zelfbeeld gebeuren? Verbetert het? 

Er zijn ook veel mensen die niet aan anderen willen laten zien dat ze last hebben van stress. Ze proberen te overleven. Ze zien het als falen als ze zich kwetsbaar opstellen. 

Zou dat mensen aantrekken of juist afstoten? Mensen die zover zijn, voelen zich vaak (onbewust) alleen en onbegrepen. Maar ze erkennen zichzelf en daarbij hun emoties niet!!

Om ons heen lijkt de wereld perfect te zijn. Kijk maar eens op Social Media of in tijdschriften. Daar zie je vaak de perfecte plaatjes. En daar voldoe je ook al niet aan!! Daar gaat je zelfbeeld…nog verder de kelder in…nog meer stressgevoelens….

Wat kun je wel doen om minder last te hebben van de stress?

Chaos in je hoofd-win-win situatie-The Power InsideElke van Hoof gaf aan dat je stress kunt zien als een kompas. Daarbij is het belangrijk dat je niet meteen reageert als je stress ervaart. Zorg dat de afstand tussen prikkel en reactie wat groter wordt. Dit kun je doen door als je stress ervaart te gaan bewegen en diep in en uit te ademen. Zo hebben herstelhormonen de tijd om de stresshormonen te laten verdwijnen. 

Dat deed ik vanmorgen ook door uit bed te gaan en me bezig te gaan houden met yoga-oefeningen. Mijn hoofd werd rustig en door later alles op te schrijven wat ik nog over had gehouden in mijn hoofd, werd alles nog rustiger en gestructureerder. 

Ik had geen vervelend gevoel over mezelf. Mijn zelfbeeld werd er eerder beter van!!

Ga ook werken aan een andere mindset. Luister naar wat jij nodig hebt. Beweeg niet naar voren als je gestresst bent…want dat doe je als je geïrriteerd bent maar blijf bij jezelf. Vertel de ander dat je ervaart. Neem de tijd voor jezelf om van de stress-situatie te groeien. 

Dus in plaats van de stress als iets negatiefs te beschouwen, kun je er iets positiefs mee doen. Dat geeft groei en kracht. Je zelfbeeld verbetert. Mensen gaan meer rekening met je houden.

Een win-win-win…situatie voor iedereen!!

Kijk eens naar het gratis E-book: 8 Tips voor de hoogsensitieve (hooggevoelige) mens om minder stress en geen burn-out te krijgen.

Je mag ook altijd een afspraak maken voor meer informatie!

The Power Inside geeft o.a. coaching en trainingen , bij bedrijven en organisaties om ziekteverzuim ten gevolge van stress en burn-out klachten te verminderen en voor te zijn.

Ik zoek hulp