Hoogsensitief

Ben jij hoogsensitief?

15-20% van bevolking is hoogsensitief. Slechts een klein deel weet echter dat ze dit zijn. Hoogsensitieve mensen die niet erkend zijn in hun leven kunnen uiteindelijk tegen persoonlijke problemen aanlopen.

Zo voelen ze zich niet begrepen, zijn snel moe, of raken overprikkeld. Denk je dat je hoogsensitief (HSP) bent? En heb je last van deze gevoeligheid? Een HSP coach kan goed helpen.

Kenmerken HSP

Hieronder de meest voorkomende kenmerken van hoogsensitieve mensen:

Hoogsensitieve personen voelen vaak jarenlang dat ze anders zijn. Ze zijn namelijk gevoeliger, snel overprikkeld, snel moe en ervaren vaker een burn-out. Ze durven daarnaast niet snel om hulp te vragen. Hoogsensitieve mensen vinden dit over het algemeen moeilijk.

Hoogsensitieve mensen hebben geen filter om de opname van prikkels te selecteren. Een wetenschappelijk onderzoek van professor Elske van Hoof (2015) geeft aan dat hoogsensitieve mensen geen filter hebben om de opname van prikkels te selecteren. De prikkels gaan dieper de hersenen in, waardoor alles dat binnenkomt goed wordt doordacht.

HSP’ers reageren daarom ook niet primair. Zij komen, als ze alles op een rijtje hebben gezet, tot een doordacht antwoord. Dit kan echter voor problemen zorgen op de werkvloer, waar afwachting als passief kan worden beschouwd.

Verslaving komt in deze groep ook regelmatig voor. Op die manier kunnen hoogsensitieve mensen makkelijker hun problemen vergeten.

Binnen de groep hoogsensitieve mensen bevindt zich ook een groep extraverte hoogsensitieve mensen. Deze mensen lijken extravert, maar zijn ook snel moe door de vele prikkels die binnenkomen.

Herken je één of meer symptomen?

Het is natuurlijk niet alleen maar negatief. Hoogsensitieve mensen zijn veelal intelligent en creatief en kunnen, als ze eenmaal ‘gezien’ worden, van grote meerwaarde zijn voor een bedrijf.

Hoewel de meeste HSP’ers problemen ervaren in het dagelijks leven, is hoogsensitief zijn eigenlijk een kracht. Als ervaren HSP Coach help ik jou om deze kracht te (her)vinden.

Ja, ik wil leren omgaan met mijn hoogsensitiviteit


Ouders of begeleiders van hoogsensitieve kinderen

Ik vind het van groot belang dat hoogsensitieve kinderen goed in de gaten gehouden worden. Deze kinderen kunnen namelijk problemen krijgen op school. Zo kan het zijn dat zij zich niet uitgedaagd voelen, andere ideeën en interesses hebben en daardoor wellicht ook buiten de groep vallen.

Hoogsensitiviteit en Hoogbegaafdheid

Uit onderzoek is gebleken dat veel hoogbegaafde mensen ook hoogsensitief zijn. Dit wordt niet altijd herkend, maar voor de ontwikkeling van het kind is het heel belangrijk dat dit wel gebeurt. Deze kinderen vervelen zich snel in het huidige onderwijs en zien geen uitdaging in de stof zoals die aangeboden wordt.

Ze hebben een andere manier van leren dan het onderwijs hen biedt. Deze kinderen floreren daardoor juist in plusklassen. Ook al lijken ze gemiddelde kinderen, het is belangrijk dat ze uitgedaagd worden en creatief kunnen denken.
Wordt er niets speciaals aangeboden aan deze kinderen, dan kan het kind gemakkelijk gaan onderpresteren. Dit gaat weer ten koste van hun zelfbeeld.

Hoogsensitief verward met ADD, ADHD en autisme

Kinderen die wel uitgedaagd en gezien worden hebben daar meestal geen problemen mee. Regelmatig wordt hoogsensitiviteit verward met ADD, ADHD en autisme. Kinderen krijgen daar soms zelfs medicatie voor, terwijl ze ‘alleen maar’ hoogsensitief zijn! Door het niet te kunnen verwerken van de prikkels kunnen gedragsproblemen ontstaan.

Twijfel je of je kind misschien hoogsensitief is? Kom langs voor een gesprek of meld je aan voor een workshop.

Afspraak maken voor hoogsensitief kind

Workshop: ‘Hoe ga ik om met mijn hoogsensitief kind?’

Tijdens deze workshop leg ik uit wat hoogsensitief is, wordt er kennis en ervaring uitgewisseld en worden handvatten aangereikt voor de beste omgang met hoogsensitieve kinderen.

Bekijk hier de workshop


HSP Coach

Als HSP Coach help ik volwassenen. Tevens organiseer ik regelmatig workshops in Heemskerk voor ouders, begeleiders en leerkrachten van hoogsensitieve kinderen.

Ben jij in de veronderstelling dat jij en/of jouw kind misschien hoogsensitief is? Ga hiermee aan de slag. Laat je niet langer beperken en ontdek de kracht die verbonden zit aan deze hooggevoeligheid.

Schrijf je in voor een workshops, of maak een afspraak via de onderstaande button.

Ik wil een afspraak maken